neděle 16. června 2013

Zápisky z kupé

Po hodině si zvyknu na strašlivý hluk vlaku - když jsme vyjížděli z Olomouce, připadalo mi to, jako bychom byli v nějakém průmyslovém provozu - strašné, zapisuji si v kupé po hodině ve vlaku z Olomouce.
- - -

Olomouc je krásné město - asi jako Štýrský Hradec - čisto, zachovalé historické centrum. Víceméně rovina. Čisto a klid. Takto by vypadal Graz, kdyby ho ovládli socialisté - beztřídní město.. nebo chudoba, která všechno sráží na jednu, nízkou, úroveň? Graz má čtvrti - centrum a vnější centrum a periferii (tak trochu "Malé Turecko"). V centru jsou restaurace, pivnice a hlavně luxusní butiky - dirndl nebo Lederhosen klidně za zisíc euro. Olomouc nezná luxus, třídnost. Pizzerie, kavárny. Kopírování klíču a bombičky do sifonu na nejlukrativnější adrese ve městě.

Je tu útulno, nejvíc si oblíbím, jak sem tam mezi opravenými tzv. historickými domy stojí jeden neopravený s patinou jako z fotografie od Saudka - ano mám rád omšelé stěny a smaltové nádobí - působí to konejšivě.
- - - -

Čekal jsem to asi takové: přijdu v solidním denním obleku na ústní kolo přijímací zkoušky, tam bude čekat 25 pražských hipsterů (patky, tunely v uších atd atp.), plus tři dívky z Gymnázium Jevíčko, plus jeden zmatený malý Warhole z Břeclavi...plus dva členové ODS/ČSSD, co nutně potřebují titul - stínoví ministři kultury.
- - -

Myslím, že to ovládli místní.
- - - - -

V každé druhé výloze je tablo... Morava je plodná a ráda si to připomíná, říkám si. Nejextrémnější tablo je vyrobeno ze sádrových odlitků obličejů žáků - vypadá to jako 24 posmrtných masek. děsí mě ty bílé spící tváře - zavřené oči, odevzdané, bez výrazu. bez vlasů.
- -

Na písemný test ráno v devět hodin přivádějí moje konkurenty jejich rodiče - někdy otec i matka. Zůstanou čekat přede dveřmi..
- - -

Na scuk.cz není z Olomouce nic .. doufal jsem v kavárnu. VV mi dá nějaké tipy, ale už je nevyužiji - odjedu ihned po naší schůzce - zdržím se pouze, abych si koupil u Číňana jídlo do vlaku.

Žádné komentáře:

Okomentovat